Op 1 mei 2004 is ook Hongarije toegetreden tot de Europese Unie, samen met negen andere landen namelijk, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.
Allerlei weetjes over Hongarije:
Officiële naam: Magyar Köztársaság (Republiek Hongarije)
Volkslied: Himnusz
Nationale feestdag: 20 augustus, Sint Stefan Dag (Herdenkt de kroning van Koning Stefan 1000 na Chr.)
Hoofdstad: Budapest (Boedapest)
Oppervlakte: 525 km2 - Bevolking: 1.700.000 (Einde 2007)
Regeringszetel: Boedapest
Totale oppervlakte: 93.030 km2
Bevolking: 10.086.000 (Einde 2007)
Bevolkingsdichtheid: 107,5 mensen per km2
Tijd: GMT +1 uur - (Zomertijd): Laatste weekeinde van Maart tot het laatste weekeinde van Oktober +1 uur.
Officiële taal: Hongaars, Duits wordt bijna overal verstaan gevolgd door Engels.
Type staat: Republiek, Hongarije bestaat uit 19 provincies en Budapest.
Klimaat:
Hongarije heeft een mild klimaat gelijk aan het de rest van het continentale plat. Koudste maand is Januari (gemiddeld -2° C), warmste maand is Augustus (gemiddeld 23,2° C). Het gemiddelde aantal uren zon is 1.865 uur.
Reliëf - Hoogteligging:
Het hoogste punt (182 meter boven de zeespiegel), ligt in het noordoosten bij Debrecen. Het laagste punt (76 meter boven de zeespiegel) ligt in het zuiden bij Szeged.
Grondsoort - Gesteente:
In de Nagy Alföld, maar vooral ten oosten van de Tisza, komen veel zoutbodems voor. Hongarije is arm aan grondstoffen.
Steenkool wordt gedolven bij Pécs (tevens de vindplaats van uraan) en Komló, bruinkolen bij Ajka (Bakonywoud), Tatabánya (Vértesgebergte), Dorog, Tokod en in de prov. Borsod-Abaúj-Zemplén, aardolie in de provincie Zala en in de Mátra- en Bükkheuvels, aardgas in Oost-Hongarije en Zala.
Steenkool wordt gedolven bij Pécs (tevens de vindplaats van uraan) en Komló, bruinkolen bij Ajka (Bakonywoud), Tatabánya (Vértesgebergte), Dorog, Tokod en in de prov. Borsod-Abaúj-Zemplén, aardolie in de provincie Zala en in de Mátra- en Bükkheuvels, aardgas in Oost-Hongarije en Zala.
De belangrijkste delfstof is echter bauxiet, bij Gánt in het Vértesgebergte, Iszkaszentgyörgy en in het Bakonywoud. Bruinkool wordt vnl. als brandstof gebruikt in energiecentrales; er bevinden zich stuwdammen in de Raab, Donau, Hernád en Tisza. Bij Paks is een kerncentrale.
Energiebronnen:
Beneden het aardoppelvlak van Hongarije bevindt zich ongeveer 5 miljard m³ aardgas en 5 miljoen ton aardolie.
Noodnummers:
Ziekenwagen: 104
Politie: 107
Brandweer: 105
Benodigde documenten:
Voor reizigers uit de meeste Europese landen voldoet een geldig paspoort. Voor bezoekers van België is een identiteitskaart voldoende, bezoekers van Nederland hebben een reispaspoort nodig om het land te betreden. Bij verlies of diefstal moet de (Ambassade of Consulaat) van de betrokken natie onmiddellijk worden geÏnformeerd.
Handig:
Telefoon: Het landnummer voor Hongarije is 36, het kengetal voor Budapest is 1, het kengetal voor de overige binnenlandse plaatsen is 06.
Munteenheid: De munteenheid is de Forint (Ft.) opgedeeld in 100 fillér en 1 € = 300,00 HUF (22/05/2015).
Elektriciteit: Spanning is 220 Volt.
Verkeer: Snelweg 130 - Autoweg 110 - Buiten de bebouwde kom 90 - Binnen de bebouwde kom 50.
Met Aanhanger: Snelweg 80 - Autoweg 70 - Buiten de bebouwde kom 70 - Binnen de bebouwde kom 50.
Het is dag en nacht verplicht om buiten de bebouwde kom met dimlichten aan te rijden.
Informatiebureau: Louizalaan 500 B10 - 1050 Brussel e-mail: htbrussels@skynet.be
Ambassade van België in Boedapest
Bron: http://www.hongarije-info.be
Warmwaterbronnen staan al lang bekend voor hun heilzame en ontspannende werking, en hebben zich eeuwen geleden meer bepaald verspreid over éénzelfde territorium. Uit de Hongaarse grond wellen meer dan 600 warmwaterbronnen op, die nu door het land uitgebaat worden als één van haar grootste troeven. Hongarije is dus het zoetwaterland bij uitstek. Dit fenomeen is fysisch te wijten aan een grondbreuk, en biedt aan alle bezoekers een onvergetelijke ontspanning in al even prachtige decors. De Hongaarse grond is zo rijk aan warmwaterbronnen dat ze zelfs nog niet allemaal in gebruik of bekend zijn.
De Magyaarse geschiedenis hangt nauw samen met de geschiedenis van het water. De heilzame warmwaterbronnen zijn hier dus al eeuwenlang een bekende en gekoesterde schat. Budapest alleen telt meer dan 100 bronnen en is dus de perfecte plaats voor wie zowel wil genieten van de toeristische bezienswaardigheden van de streek als van ontspannen rust rond een zwembassin. De evenementen die in Budapest plaatsvinden mag u zeker niet missen.
De belangrijkste badkuren van Budapest staan eveneens bekend voor hun prachtig decor. De baden van Gellert bijvoorbeeld hebben een prachtige ligging langs de Donau. Het ongelooflijk decor bestaat uit kolonnen en oriëntaals getinte architectuur. De baden van Kiràly bestaan sinds de 18e eeuw en illustreren vandaag nog hoezeer ook de Osmanen hielden van warmwaterbronnen. Lukàcs is de favoriete badplaats van artiesten en schrijvers. Het zwembassin is er 1800m2 groot en men kan er genieten van de zon en zelfs ook van de sneeuw. De baden van Rudas werden uitgehold onder een gewelf van de 15e eeuw. Anti-stress, anti-pijn en anti-zenuwpijn, het veel besproken water zal u volledig opknappen dankzij haar natuurlijke eigenschappen (rijk aan ijzer, koolzuurzout, sulfaat, enz.).
Széchenyi is wat warmwaterbronnen betreft één van de meest prestigieuze oorden van Europa en waarschijnlijk het kostbaarste van Hongarije. Naast de 15 bassins en de uitzonderlijke eigenschappen van het water, mag hier eveneens aandacht besteed worden aan de uitzonderlijke architectuur. Dit juweeltje dateert van het Oostenrijks-Hongaarse tijdperk en werd volledig ingericht door de grootste artiesten van die periode. Op zich alleen al loont deze badkuur de moeite van een reisje naar Hongarije.
Buiten de hoofdstad treft men in Bük (in het Oosten) en Guyla (in het westen) warmwaterbronnen die opwellen uit meer dan 1000 meter diepte aan 70°. In Hévizi bieden het warmwatermeer en het omringend bos een zeer aangenaam microklimaat. In Miskolctapolca wordt u beslist verrast door de vreemde vormen van het bad in de grot. Honderden andere even verrassende oorden verwachten u voor een ontspannend en verrassend bezoek in Hongaarse waterbellen.
Het Balatonmeer heeft geen natuurlijke afwatering sinds het riviertje Sió, dat de verbinding vormt met de Donau, is gekanaliseerd. De afwatering wordt nu gereguleerd door een sluis bij Siófok die het waterpeil handhaaft op 104 meter boven zeeniveau. De toevoer van water komt van de vele bergstroompjes en één grotere rivier, de Zala.
De oorsprong van het meer gaat terug tot het Tertiair. Hongarije ligt op de bodem van een grotendeels opgedroogde binnenzee, die is opgevuld met alluviale afzettingen. Gloeiende magma brak door de rotsige onderlaag heen en vormde de basaltrotsen die het overgebleven deel van de binnenzee belette weg te stromen. Warme bronnen zijn de laatste overblijfselen van deze vulkanische activiteiten. Zo'n 22 000 jaar geleden kreeg het meer zijn huidige vorm, hoewel het peil zo'n 12 meter hoger lag. Het verloor sindsdien nog enige omvang door verzanding van de baaien met name de zuidelijke oever en de door afkalving van diezelfde oever noodzakelijk geworden aanleg van een betonnen verstevigingen.
Rietvorming veroorzaakt mede uitdroging van delen van het meer. Een dicht begroeid overblijfsel van die baaien is het nu van het meer afgesloten Kis Balaton (Klein Balaton), een natuurreservaat in de zuidwesthoek, en zeker het bezoeken waard.
De oevers van het Balatonmeer zijn vanaf de vroegste tijden bewoond geweest, van stedenvorming was nooit sprake. Enkel Keszthely aan de noodwestzijde werd meer dan een vissersdorp. De overige dorpen kwamen niet of pas laat tot ontwikkeling. In de tweede helft van de 19de eeuw begon heel voorzichtig het badtoerisme. De eeuw daarop, vooral in de naoorlogse periode, is het bad- en strandleven tot volle ontwikkeling gekomen. Daardoor ontstonden grote dorpen als Siófok en Balatonfüred. Oude steden en dorpen, bezienswaardigheden of pittoreske vissershavens ontbreken geheel rond het Balatonmeer. De visvangst heeft nooit veel voorgesteld, onder andere door de geringe diepte, al zwemmen er wel 42 soorten vis in het modderige water.
Het Balatonmeer is dus een recreatiegebied dat grotendeels kunstmatig tot ontwikkeling kwam. Het verschil tussen de twee oevers is door de historische en geologische omstandigheden zeer groot. De ooit vulkanische noordelijke oever is aantrekkelijker dan de vlakkenzuidzijde. Daar liggen echter de grote toeristencentra, omdat het water warmer is, de stranden breder zijn (door landwinning) en de oever minder steil afloopt, op de bergachtige noordoever zitten daarin tegen veel wijngaarden.
Hongarije ligt in het Karpatenbekken (Alpen, Hoge Tatra en Karpaten). De aardkorst is er zeer dun waardoor het water naar de oppervlakte komt. Het water passeert echter eerst deze grote bergketens waardoor het goed gezuiverd wordt en veel bijzondere mineralen in zich draagt. Naar gelang de samenstelling en de aanwezigheid van verschillende soorten mineralen krijgt het water een andere geneeskrachtige werking. De veelal warme tot hete bronnen worden dan ook via buizen naar de (zwem)baden geleidt. Daar zorgt men voor aangename temperaturen die naar gelang de afstand tot de bron schommelen tussen 25 en 40 graden. Op deze manier kan men aangenaam profiteren van de heilzame kracht van het water, zonder te moeten vrezen voor negatieve bijwerkingen omdat het water door de natuur is samengesteld. Geschiedenis: Hypokrates, de aartsvader van de geneeskunde, zei reeds dat genezing met het water fundamenteel is in de geneeskunde. Het heilzaam water van Hongarije werd dan ook reeds tijdens de Romeinse en Turkse overheersing het centrum van de Europese kuuroorden. Vroeger lag op de plaats van Boedapest de Keltische stad Ak-Ink, wat overvloedig water betekent. Momenteel zijn er in Hongarije 22 steden en 62 dorpen erkend als geneeskrachtige plaats door de aanwezigheid van een thermaal bad. Het is ds ideaal om hier te vertoeven voor de behandeling en voorkoming van ziekten, ter ontspanning en herstelling. Welke helende kracht vind u in het water: Elke badplaats heeft zijn eigen specifieke samenstelling. Hieronder vind u een overzicht van aandoeningen waarvoor de baden in de buurt helend werken: chronische aandoeningen van bewegingsorganen, reuma, gewrichtsklachten, motorische problemen, gynaecologische klachten, nervositeit, trauma, huidziekten, spijsvertering, ... Als je ernstige ademhalingsklachten hebt of astmatisch bent, dan kan je gaan baden in grotten in de buurt. Naast al deze gezonde baden vind je ook bubbel-, kinder-, zwem- engolfslagbaden. Voor elk wat wils dus.
Het wereldberoemde kuuroord Hévíz ligt nabij het Balatonmeer, dicht van de stad Keszthely en is een van de meest bekende thermale baden in Hongarije. De thermale vijver van Hévíz is wereldwijd de op één na grootste thermale vijver, heeft het een oppervlak van 4.4 hectare en is ongeveer 36 meters diep. Het meer wordt van ondergrondse thermale bron gevoed en heeft het ook in de winter nog ook een prettige temperatuur van minimaal 25°C. In de zomer schommelt de watertemperatuur rond de 35°C. Hévíz heeft ongeveer 6000 inwoners. Het hart van de stad is de thermale vijver, die reeds tienduizend jaar geleden ontstond. Op dat moment ontsprongen de warme bronnen, die tot vandaag het meer voed. Reeds de oude Romeinen kenden en gebruikten het geneeskundige effect van het water in Hévíz. In het jaar liet 1795 graf Festetics de plaats tot therapeutisch bad ontwikkelen, en liet verschillende badhuizen en kuurfaciliteiten oprichten. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers de plaats. Het water van Hévíz is geschikt voor de behandeling van verschillende ziekten. Via een lange gang kom je midden op het meer in de kleedruimtes terecht. De bron komt in het midden van het meer naar boven. Onder de kleedruimtes is de temperatuur van het water het hoogst. Vervolgens kan je dan naar buiten zwemmen waar het aanmerkelijk kouder is maar nog altijd ruim 25 graden Celsius.
Filmpje TV Limburg over Héviz en zijn thermaalbaden.