Hongarije


Vakantietips

Klik hier voor een afdrukbare versie met info over de omgeving.

Gyenesdias

Heviz (3km van de woning)

Keszethely (Hoofdstad van het Balatonmeer)

kaart

Balatonfüred

De oudste en belangrijkste badplaats aan de noordelijke oever (12.500 inw.), dat al sinds de 18de eeuw een grote belangstelling geniet. In de eerste plaats was die te danken aan de geneeskrachtige bronnen. Hartpatiënten uit de gegoede kringen kwamen hier rust en genezing vinden. Balatonfuhred ontwikkelde zich tot wat men toen een mondaine kuurbadplaats noemde : het werd het centrum van cultuur en politiek, het eerste theater van Hongarije werd hier gebouwd.

Op de zeer lange Rabindranath Tagore-promenade (genoemd naar de Indiase dichter en Nobelprijswinnaar die hier in 1926 voor een kuur verbleef, zich beter voelde en een boom plantte, wat later werd nagedaan door andere bekende personen) waan je je aan zee, een eindeloze rij charmante banken, mensen die over het water uitstaren. Promenade, park en de omheenliggende gebouwen geven Balatonfuhred een prettige, tijdloze sfeer.

Site: http://www.balatonfured.hu

Foto's: Klik hier

balatonfüred

Balantonalmadi

Na Siofok, Keszthely en Balatonfuhred de vierde plaats van betekenis aan het meer. In de middeleeuwen was het een centrum van de wijnbouw. Het centrum ligt, zoals in praktisch alle Balatonplaatsen rond het station, waar het 12 verdiepingen tellende Aurorahotel domineert.

Site: http://www.balatonalmadi.hu

Foto's: Klik hier

balatonalmadi

Balatonfuzfo

Klein dorpje aan het meer op 6 km ten oosten van Balatonalmádi en 6 km van het zuidelijk gelegen Balatonkenese. In Balatonfuzfo bevindt zich Balatoni Bob. In dit kleine attractiepark kan men een tocht maken met een bobslee op een parcours van 800 m, overwint men een hoogteverschil van 39 m tegen een snelheid van 40 km/u. Voor de rest kan men er een klimmuur beklimmen, boogschieten, er is mogelijkheid tot hindernissenparcours en death-ride.

Site: http://www.balatonibob.hu/en_index.html

Balatonfuzfo

Boedapest

Bezoek aan Boedapest via de autosnelweg. (1,5 uurtje rijden)
Het belangrijkste historische complex is de Burchtheuvel (Várhegy) met de neogotische Matthiaskerk en het barokke Koninklijke of Burchtpaleis (vissersbastion). Ten oosten daarvan ligt de beroemde Kettingbrug (mooi verlicht ’s avonds) die de beide stadsdelen Buda en Pest met elkaar verbindt. Vanaf deze hoge uitkijkpost zijn naar het oosten toe de torens en de koepel te zien van de basiliek van Boedapest, de St. Stefanuskerk, de grootste van de stad.

Wanneer we de Donau stroomopwaarts volgen, is de ligging van het Whitehall van Hongarije te onderscheiden, het kolossale neogotische regerings- en parlementsgebouw.

Wanneer we de Donau stroomopwaarts volgen, is de ligging van het Whitehall van Hongarije te onderscheiden, het kolossale neogotische regerings- en parlementsgebouw.

Helemaal in het noorden tekent zich de Margaretha-brug af met erachter het Donau-eiland Margaretha. Een toevluchtsoord voor romantische en vermoeide geesten met kuuroorden, zwembad, sportfaciliteiten, openluchttheater en een kloosterruïne.

In de groene Boedaheuvels zijn verschillende grotten met rondleidingen. In Obuda zijn relatief onbekende maar indrukwekkende overblijfselen van een oude Romeinse nederzetting Aquinum. In de lente en zomer zijn er regelmatig openluchtconcerten en festivals met pop, klassieke of volksmuziek in het centrum van de stad en op het Margiteiland. Evenals Wenen is Boedapest een echte Donaustad. Maar meer dan de in de Oostenrijkse hoofdstad, bepaalt de rivier het karakter van deze metropool. Boedapest is de enige miljoenenstad die Hongarije rijk is. In Boedapest zijn er meer dan 60 musea (waaronder het Hongaars Nationaal Museum (het grootste van Hongarije) met de beroemde Stefanuskroon die deel uitmaakt van de Hongaarse kroonjuwelen), 20 theaters, drie concertzalen en twee operagebouwen boden in het verleden een rijk, zij het een sterk ideologisch gekleurd cultureel palet. De tijden zijn echter veranderd en de stormachtige opkomst van minitheaters, filmhuizen eb uiteenlopende festivals belooft een verdere versterking van de stad als cultureel centrum in Midden-Europa. In dat beeld past ook de hausse in moderne architectuur als nadrukkelijke bevestiging van de nieuwe tijd.

Site: http://www.budapest.com

Boedapest

Héviz

Bezoek aan de termaalbaden van Heviz (grootste termaalmeer van Europa). Afstand is ongeveer 3 km.
Bij het dorp ligt een 4,4 ha groot kratermeer waarvan het water in de zomer en in de winter een oppervlaktetemperatuur heeft van 28 tot 30°C. Langs de rand is het meer ondiep (en modderig, dus ongeschikt voor kinderen), maar de kratermond bereikt een diepte van 39 m. Elke 28 uur ververst de bron het water dat vooral wordt gebruikt bij de behandelingen van reumatische aandoeningen. Pas na 1945 is men begonnen met het exploiteren van het bad. Het uit 1860 daterende badhuis werd gemoderniseerd en uitgebreid met een winterbad, openluchtbaden, behandelingsruimten en een hotel. Vlakbij Héviz vindt men de stad Keszthely met kasteel en museum.

Site: http://www.kurbad-heviz.de

Filmpje TV Limburg over Héviz en zijn thermaalbaden.

Thermaalbad

Badacsony

Vanop deze 427m hoge "Badacsony"berg aan de rand van het Balatonmeer heeft men ontelbare uitzichtpunten en bij iedere bocht een nieuw en verrassend panorama op het Balatonmeer.

Site: http://www.kurbad-heviz.de/badascony.htm

Foto's: Klik hier

badacsony

Veszprem

Een bezoek aan de barokstad (gebouwd op 5 heuvels) Veszprem met zijn 62.000 inwoners (10 km. van Alsóörs) is ook de moeite waard. Bezienswaardigheden : citadel, overdekte boerenmarkt, modern winkelcentrum (verkeersvrij), zoo, ...

Sites: http://veszpreminfo.hu/, http://www.veszprem.hu/veszpremieknek & http://www.zoo.hu/veszprem

veszprem

Boottochten en Tihany

Vanuit Balathonfuhred kan men boottochten ondernemen naar Siofok (overkant van het meer en belangrijkste plaats aan de zuidelijke oever). Duur 45 minuten. In Siofok is er een mogelijkheid de stad te verkennen met een toeristisch treintje. Iedere avond vertrekt er ook een "discoboot". Deze geeft u een mooi idee van "Balaton by night". Ook in Alsóörs kan men terecht voor een rondvaart voor de kust of gebruik maken van de veerdienst.

Site: http://www.balatonihajozas.hu

Een andere mogelijke boottocht is deze naar Tihany. Men kan dit schiereiland (12 km²) ook per wagen bereiken, maar er is maar één toegangsweg en deze is tijdens het hoogseizoen dikwijls oververzadigd. Tihany is een paradijs voor vissers en een geliefd toeristenoord. Vanop de beboste en met wijngaarden bedekte heuvels (180-320 m hoog) heeft men panorama’s. In het dorp Tihany zelf is belangrijkste bezienswaardigheid de kloosterkerk van het verdwenen benedictijnenklooster met daarnaast het historisch museum. Verder is er nog een etnografisch openluchtmuseum waar in de zomer aardewerk wordt verkocht.

Site: http://www.balaton.net/tihany.htm

Foto's: Klik hier

tihany

Binnenland

Een kleine rondrit in een plattelandsdorp moet u zeker doen, men ontmoet er weer de sfeer van de jaren 50. Het lijkt wel alsof de tijd heeft stilgestaan. Oude tradities zijn bewaard gebleven zoals de meiboom planten in de lente, wijnfeesten in oktober en het aansteken van kaarsen op ieder graf en ieder monument ter gelegenheid van Allerzielen begin november. Een bruiloft is op het platteland nog steeds een gelegenheid waaraan het hele dorp lijkt deel te nemen, een feest van muziek, dansen en veel eten en drinken. Iedere familie heeft zijn eigen varkens, ganzen en kippen, produceert zijn eigen wijn en heeft een eigen moestuin. Mensen zijn er zeer gastvrij en vrijgevig. In vele dorpen vinden we ook ooievaarsnesten terug.

Poesta

Eens vormden de grassteppen het hart van het Karpaten-bekken, nu is de poesta even zeldzaam als bij ons het hoogveen of heide. Het bestaan hier is harder dan het licht glooiende landschap doet vermoeden. Dat Debrecen zich tot het ‘Calvinistische Rome’ heeft kunnen ontwikkelen zal niemand bevreemden die zich op de verlaten, smalle wegen begeeft. Een bezoek aan de poesta kan men eventueel ondernemen met een bus waarvoor men zich kan inschrijven bij één van de reisagentschappen ter plaatse of met de eigen wagen ..

Herend

Herend bevindt zich ten westen van Veszprem en is tot buiten de grenzen van Hongarije bekend door het bloemrijke en prijzige porselein dat afkomstig is uit de in 1839 door Mor Farkashazi gestichte fabriek. Het fabrieksmuseum toont enkele van de fraaiste exemplaren, vooral uit de bloeitijd 1851 - 1876, de ateliers kunnen bezocht worden en er is een winkel aanwezig. De fabriek is 's zomers op maandag gesloten.

Sites: http://www.herend.com & http://www.museum.herend.com

Bron: http://users.skynet.be/balaton/uitstappen.htm